Autko: Izunia
Wysłany: 2010-05-11, 20:33 Szukam motocykla
Przyszedł ten smutny dzień w którym pożegnałem GSa. No ale cóż pora dorosnąć i kupić coś dla dużych chłopców. Pod względem jednośladów to u nas trochę mniej specjalistów ale zdaje się że nowe twarze mogą mieć coś do powiedzenia :) Tak czy inaczej liczy się każda opinia. Jeśli chodzi o nową maszynę to założenia mam takie:
- motor musi być wygodny dla dwóch osób
- jazda głównie po mieście i małe wypady do 100 km
- raz do roku jakaś większa wycieczka się trafi
- raczej skłaniam się do jakiegoś nakedbike, chociaż w gre wchodzą też maszyny lekko enduro (zdarza mi się zjechać z asfaltu na polną drogą)
- budżet do 10 000 zł
Do listy życzeń można by dopisać żeby motor już był na wtrysku ale chyba za mały budżet.
No więc jak ktoś ma jakieś uwagi na temat powyższego lub może jakieś inne propozycje a najlepiej konkretne oferty to ja bardzo chętnie poczytam/posłucham
_________________ Jazda słabym autem na 100% jego możliwości daje więcej satysfakcji niż jazda mocnym potworem na 20%
Pesadilla del Camino
Autko: BMW E39 528i + Yamaha XJR1300
Wysłany: 2010-05-12, 08:38
Jak pożegnałeś GS'a, to po co chcesz brać znowu małe moto? Bo SV i CBF pomimo, że w sumie wyglądają fajnie, to siedzi się na tym jak na wigry 3.
Moja opinia będzie jak najbardziej subiektywna - Yamaha XJR. Najlepiej 1300, bo ma już sporo ulepszeń względem wersji 1200 (regulowane klamki, twardszy zawias z przodu...).
Po mieście daje radę. Jak się przyzwyczaisz, to nie zauważasz, że ten sprzęt waży 250kg.
W trasie - rewelacja, zwłaszcza jak zainwestujesz w szybę (dla niektórych to kundlenie moto - dla mnie zabieg praktyczny i właśnie taką z oferty Givi chętnie założę). W ostatni weekend zrobiliśmy z żoną łącznie 1450 km i ani ja, ani plecak nie narzekaliśmy.
Jedyny mankament jaki udało mi się znaleźć w tym moto, a śmigam już 2-3 lata, to że zaj....e się brudzi, jak lecisz 400 km w deszczu
Tylko cena - za 10tys może być problem ze znalezieniem sprzętu w dobrym stanie. Jak chcesz, to popytam na naszym forum, czy ktoś przypadkiem nie będzie w tym roku zmieniał.
30 maja będę być może w Łodzi, więc możemy się umówić. Obwąchałbyś sprzęt, pocmokał, zaślinił się i zakochał
Aha - szlifierkom można tą krową niezłej siary narobić. Sadzi się, sadzi, a Ty odkręcasz i patrzysz w lusterko jak się oddala.
_________________ Brot Mit Wurst
Ostatnio zmieniony przez MadMike 2010-05-12, 08:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-05-12, 09:54
MadMike napisał/a:
Tylko cena - za 10tys może być problem ze znalezieniem sprzętu w dobrym stanie. Jak chcesz, to popytam na naszym forum, czy ktoś przypadkiem nie będzie w tym roku zmieniał.
30 maja będę być może w Łodzi, więc możemy się umówić. Obwąchałbyś sprzęt, pocmokał, zaślinił się i zakochał
Pierwsze i drugie bardzo chętnie.
Poza tym masz może jakieś propozycje co do innych motorków?
_________________ Jazda słabym autem na 100% jego możliwości daje więcej satysfakcji niż jazda mocnym potworem na 20%
Pesadilla del Camino
Wysłany: 2010-05-12, 13:09
Jeśli lubisz nakedy, to jedynie Bandit 1250, CB1300, GSX1400 i oczywiście XJR1300 przychodzi mi do głowy. Pierwszy cenowo rozsądny, dwa pozostałe niestety mniej, ale i mniej ich widać na drogach. Myślę, że są to sprzęty, którymi powinieneś się zainteresować. Odpuść sobie maluchy. Przesiadać się z GS'a znów na coś niewielkiego nie ma większego sensu według mnie. Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.
Wysłany: 2010-05-14, 10:25
Nakedy lubię ale nie jest warunek konieczny. Biorę po uwagę nakedy, jaki motory przejwiające trochę cech turystyka lub lekkiego offroadu. Głównie zależy mi na tym aby motocykl był wygodniejszy.
XJR trochę przekracza mój budżet ale chwile się zejdzie zanim sobie coś wypatrzę więc może się trafi jakiś zastrzyk gotówki.
Pesadilla del Camino
Wysłany: 2010-05-14, 15:29
Moim zdaniem lepiej poczekać i ustrzelić to, co się chce niż to, co jest.
Jeśli chodzi o wygodę podróżowania zarówno po mieście jak i w trasie mogę śmiało sprzęty powyżej polecić. Silnik duży, elastyczny, biegami nie trzeba co chwilę wachlować. Np. XJR ma ok. 100 KM, ale w porównaniu z motocyklami klasy 600ccm, o podobnej mocy, to tak, jakby porównywać 100 kucyków i 100 perszeronów. Oczywiście jedne nadają się bardziej (XJR, Bandit, GSX), inne mniej (CB) do podróżowania we 2, ale ogólnie są to motocykle bardzo wszechstronne i uniwersalne. Po błocie i piachu nie pójdą, tak jak samochód do tego nie przystosowany ;)
Jakieś endurko bym sobie kupił jako drugie moto ;)
Wysłany: 2010-05-16, 11:11
MadMike napisał/a:
Moim zdaniem lepiej poczekać i ustrzelić to, co się chce niż to, co jest.
Zgadzam się ale ja nie chce przekroczyć 10 000. Może następny motor za pare lat będzie miał większy budżet.
XJR podoba mi się pod wieloma względami jednak cena jest trochę za wysoka. Za to zwróciłem uwagę na Yamahę TDM 850. Pewnie jeszcze trochę po marudzę zanim coś wybiorę i kilka pomysłów w głowie zaświta
Pesadilla del Camino
Wysłany: 2010-05-24, 15:04
Klasyk jedyny w swoim rodzaju. SevenFifty to już legenda. I bardzo wielu jej użytkowników przesiada się później właśnie na XJR Mankament - nie ma wskaźnika poziomu paliwa, trzeba liczyć kilometry. Ale w sumie XJR ma, i też trzeba liczyć kilometry, bo z precyzją nie ma on nic wspólnego
Z tego co wiem istnieje chyba forum SevenFifty i warto się wokół niego zakręcić. Może ktoś tam będzie sprzedawał pewny sprzęt.
Niestety z racji tego, że wielu kupuje CB750 na pierwsze moto, ciężko o egzemplarz w dobrym stanie.
Wysłany: 2010-05-29, 02:18
Nightmare, mamy być w Łodzi w niedzielę koło 11:00 na ul.Drewnowskiej 151. Znajduje się tam Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy. Ale śledź zmiany na forum, bo jutro wieczorem może się okazać, że będzie lało i z wyjazdu dupa zbita... Niemniej jednak planujemy jechać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum