Autko: E30
Wysłany: 2010-04-21, 09:56 Transport samochodu, prawo a praktyka
Ze wzgledu na czeste awarie musze znalezc sposob na transport bmki.
Im taniej tym lepiej.
Od strony przepisow wiem, ze majac prawojazdy B moge ciagnac przyczepke:
- ktorej DMC nie przekracza masy wlasnej pojazdu
- suma DMC pojazdu i przyczepy < 3,5t
I tu jest maly problem bo najczescie lawety maja DMC 2t.
Mam obecnie do dyspozycji tylko Toledo I. W dowodzie mam ze moze ciagnac max 1,2t
Teraz pytania:
Czy bylo by bezpiecznie toledziakiem pociagnac lawete (przyczepa 500kg + bmka ~1000kg)?
I czy bardzo pilnuja tych przepisow (wie ktos jaki mandat grozi za przekroczenie dopuszczonej masy przyczepy)?
Mozna tez pozyczyc autolawete ale tu juz koszt troche za duzy.
Autko: Mini 1000
Wysłany: 2010-04-21, 10:47
sosen napisał/a:
Czy bylo by bezpiecznie toledziakiem pociagnac lawete (przyczepa 500kg + bmka ~1000kg)?
odpowiedz na to pytanie wydaje sie proste
sosen napisał/a:
I czy bardzo pilnuja tych przepisow (wie ktos jaki mandat grozi za przekroczenie dopuszczonej masy przyczepy)?
przyczepic sie moga ... ale nie wiem czy oplaca sie ryzykowac ...
rozwiazanie - zalatwic wiekszy pojazd z przodu - ciezkie kombi lub a`la SUV zeby wizualnie chociaz nie rzucalo sie w oczy ... znam takich co ciagneli przyczepy kempingowe ktora prawie przekraczala mase auta (vana) i przejechali niemal cala polske wdluz i dalo rade (spalanie wyszlo niezle )
Autko: E30
Wysłany: 2010-04-26, 12:51
Juz wiem jak to wyglada od strony praktycznej.
Jesli chodzi o bezpieczenstwo:
Poniewaz lawety maja hamulec najazdowy to spokojnie mozna ciagac osobowka.
Jezeli chodzi o policje:
Oczywiscie wiekszy samochod mniej bedzie rzucal sie w oczy ale podobno sporadycznie zatrzymuja.
Jesli chodzi o prawo:
Lawety maja minimum 2000kg DMC (poza tymi kombinowanymi) co oznacza ze samochod moze miec gora 1500kg (kategoria B) a to jest sprzeczne z przepisem ze DMC przyczepy nie moze przekroczyc masy wlasnej pojazdu.
W praktyce:
Wszyscy ciagna, nikt sie nie przejmuje. Ludzie sie zaslaniaja masa rzeczywista i nieraz przechodzi :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum